En ung stad med mycket historia

Göteborgs arkitektoniska berättelse är relativt ung. Många bränder har orsakat förödelse och krävt nybyggnationer. Det finns relativt få hus kvar från 1600-talet, men Kronhuset och Residenset på Södra Hamngatan är ett par fina exempel. Göteborg fick slutligen nog av bränder och beslutade att inte tillåta höga hus i trä.

Den så kallade ”sista stora branden” inträffade 1813 och därefter byggdes de flesta hus i stadskärnan dels av sten, men även i en måttlig höjd, något som präglar stadsbilden än idag. Det är från denna bebyggelseperiod som de klassiska landshövdingehusen härstammar, som hittas i bland annat Majorna, Kålltorp och Bagaregården. Landshövdingehusen är verkligen ett exempel på kreativitet i att kombinera sten och trä.

Det finns många byggnader med ett riktigt stort historiskt värde. Kronhuset, som sagt (1654), Skansen Kronan (1687-89), Gatenhielmska Huset (1747) och Drottning Kristinas Jaktslott (1806) är några exempel. Nere vid Röda Sten hittar du det gamla Sockerbruket och Carnegie-bryggeriet från slutet av 1800-talet, nu hemvist åt många företag. Saluhallen (1888), Palmhuset (1878), Villa Ideborg (1898) – listan kan göras lång.

En brokig stadsbild
Från skiftet 1800-1900-talet hittas flera byggnader i vacker jugend-stil, t ex gamla Renströmska Bad- och tvättanstalten, eller Hagabadet, som det heter idag. Längre in i 1900-talet ser vi exempel på nationalromantik (t ex i stadsdelen Lorensberg) och nyklassicism (Konserthuset), för att bara nämna ett par stilar. Funkis finns det gott om. Ta en tur upp till Johanneberg och du hittar fina exempel.

Göteborgs arkitektur är en riktigt härlig blandning av stilar, idéer, trender och kreativitet. Uppfinningsrikedomen har varit stor genom åren, och det har präglat den rika stadsbilden.

Och det är vad en stad behöver för att behålla sin karaktär. Både det gamla och det nya. Så nästa gång du vandrar genom Göteborg, lyft blicken och titta på husen. Vi lovar att du kommer hitta stora och små guldkorn. Det gör nämligen vi, för det är just dessa gamla hus som vi är allra mest intresserade av.

Pin It on Pinterest